Školská taška je ideálny darček pre predškoláka

Máloktorý dospelý cíti v živote také očakávania a pocit dôležitosti ako dieťa, ktoré sa chystá na zápis a nástup do školy. Túto veľkú zmenu pravidelne pripomína rodine i okoliu. S obzvlášť veľkou hrdosťou tiež oznamuje, ako je na tom s povinnou školskou výbavou. Blížiace sa Vianoce sú tak ideálnym dôvodom spojiť veľmi príjemné s veľmi užitočným a kúpiť malým predškolákom ako darček školskú tašku. To, ako by mali vyzerať tašky, ktoré neohrozia zdravie vysvetlí predseda Slovenskej komory fyzioterapeutov RNDr. Mgr. Csaba Csolti a Herlitz.

Jednou zo základných vlastností školskej tašky vysokej kvality je nízka hmotnosť. Každé ráno si žiaci nakladajú na chrbty úctyhodný náklad pomôcok, kníh a občerstvenia. Pokiaľ rodičia nechcú, aby táto záťaž mala na zdravie dieťaťa následky, musia si dať záležať na výbere vhodnej školskej tašky. Predseda Slovenskej komory fyzioterapeutov RNDr. Mgr. Csaba Csolti hovorí: „Nesprávny výber tašky vie ovplyvniť celkový vývin osového orgánu — chrbtice, niektoré kĺbové systémy a svalový aparát vyvíjajúceho sa organizmu. To priamo či nepriamo ovplyvní celkový vývoj dieťaťa. Ak si dieťa do školy zabalí poctivo všetky potrebné veci na daný deň, jeho taška môže byť až neuveriteľne ťažká. Ak nemá správnu tašku, dieťa chtiac–nechtiac hľadá úľavové, ale z dlhodobého hľadiska nesprávne polohy pre telo, a tak si pestuje nesprávne držanie celého tela. Zároveň vytvára svalovú dysharmóniu pohybového systému, ktorá vedie k preťaženiu jednotlivých segmentov, k zvýšenej bolestivosti a niekedy až k patologickým stavom. Dieťaťu klesá koncentrácia, zvyšuje sa jeho celkové napätie, nervozita, zhoršuje sa mu imunitný systém alebo celková látková výmena v organizme.“ 

Okrem uchytenia tašky a jej hmotnosti je dôležité aj premyslené rozloženie obsahu v jej vnútri, keďže sa zatiaľ nikomu nepodarilo naučiť deti dávať si veci do tašky ergonomicky. Najvyhovujúcejšie by bolo, ak by si dieťa nemuselo do školy nosiť nič a malo jednu sadu učebníc doma a jednu v škole. Pre väčšinu škôl a rodičov je to však nemožné. Investícia do tašky a jej obsahu sa tak stáva investíciou do zdravia dieťaťa. Opäť Csaba Csolti: „Pri výbere školskej tašky odporúčam ruksaky s pevne vystuženou chrbtovou časťou ako aj ramennými popruhmi, aby boli plochy dotýkajúce sa tela prevzdušnené. Pri väčších rozmeroch by mali byť tašky vybavené nastaviteľnými zaisťovacími pásmi aj vpredu. Tiež je potrebné vysvetliť deťom, že majú nosiť tašky na oboch ramenách naraz a na chrbte, nie na zadku. Tým sa zaistí rovnomerné rozloženie ťažiska a minimalizovanie jednostranného zaťaženia a vývinu svalovej nerovnosti.“

Ak teda chcete potešiť predškoláka i jeho ortopéda, odporúčame vyberať školskú tašku z produktového radu Herlitz. Vo výbave majú výškovo nastaviteľný ergonomický chrbtový systém, vďaka ktorému ideálne sedia na chrbte neustále rastúceho dieťaťa. Odnímateľný bedrový pás, ktorý prenáša časť hmotnosti batohu z ramien na zadnú panvovú oblasť alebo výškovo nastaviteľný hrudný popruh činí z týchto tašiek a batohov ideálnu voľbu detí i rodičov. Nechýba ani ergonomicky tvarovaný priedušný polstrovaný chrbát a nastaviteľné ramenné popruhy. Samozrejmosťou sú po celej ploche rozmiestnené reflexné prvky z fluorescenčných materiálov v jasných signálnych farbách. Tie zaistia viditeľnosť počas dňa, za súmraku aj v hmle. Tým, že sú umiestnené na prednej strane, po bokoch aj na ramenných popruhoch zabezpečujú optimálnu bezpečnosť za zníženej viditeľnosti.

V neposlednom rade si treba dať pozor na kvalitu materiálu. Školské tašky totiž musia prežiť nielen pyšné povianočné demonštrácie, ale, v ideálnych prípadoch, ešte aj pár školských rokov. Tašky od Herlitzu vynikajú kvalitou materiálov aj prevedením. Za zmienku tiež stojí ich hmotnosť. Väčšina modelov totiž váži menej než jeden kilogram. Tým zabezpečujú vysoký komfort nosenia, ktorý v kombinácii so širokým výberom dizajnov zaručí, že sa z novej školskej pomôcky deti a rodičia budú tešiť nielen na Vianoce, ale naozaj dlho.

Ak si chcete spolu s taškou odbiť aj zvyšok školskej výbavy, zvážte kúpu už naplnenej školskej tašky. Zabezpečíte tým lepšie rozmiestnenie jej obsahu a tiež znížite celkovú cenu. Výbava školských tašiek sa líši v závislosti od zvoleného modelu, väčšinou obsahuje naplnený peračník, desiatový box a športovú tašku.

V ponuke spoločnosti Herlitz je taška Herlitz Loop pre prvý až tretí ročník s výbavou za 69,90 € a prázdna za 54,90 €. Pre deti v rovnakom veku je určený aj školský batoh Bliss za 49,90 €. Starším žiakom (druhý až piaty ročník) je určený batoh Motion s výbavou za 129,90 €.